• Aktuality

          • Škola pre všetkých
            • Škola pre všetkých

            •  

                  V posledný marcový pondelok sa dvere na Základnej škole Jana Amosa Komenského v Seredi nezatvorili. Ostali otvorené po celý deň a boli vítaní všetci, ktorí mali záujem dozvedieť sa niečo viac o tom, ako sa na tejto škole učí. Ruch, vrava, detský smiech, zvedaví škôlkari i rodičia, otázky i odpovede a množstvo podnetných aktivít vyplnili celé poobedie. Počasie trošku predbehlo kalendár a ukázalo rozmarnú aprílovú tvár, ale to nikomu zo zúčastnených neprekážalo.

                   Učitelia a vychovávatelia školy sa pripravili a tešili  hlavne na návštevu predškolákov. Už skoro poobede prichádzali prví nedočkaví budúci prváci v sprievode svojich učiteliek a tešili sa na všetko, čo ich čaká. A že si každý našiel to, čo má rád, je skoro isté. Šikovní bádatelia pracovali s lupou a váhami v prírodovednej učebni, malí domáci majstri si v dielni mohli vyskúšať všetky pracovné nástroje. Chlapci neváhali a ukázali svoju šikovnosť v dielňach pri práci s naozajstným kladivom či vyrezávačkou. Deti i rodičov upútali ukážky vyučovacích hodín- matematika Hejného metódou, tandemová hodina anglického jazyka a matematiky či telesnej výchovy, slovenský jazyk a práca s interaktívnou tabuľou. V učebni informatiky si deti vyskúšali prácu s počítačmi, v telocvični si otestovali svoje zručnosti, zahrali rôzne hry a stihli i súťaže. Po toľkých aktivitách malým žiakom vyhladlo a bol pre nich pripravený chutný olovrant. Všetci si odniesli nielen zážitky z krásneho popoludnia, ale aj malú sladkosť a drobnosť  na pamiatku.

                  Počas detských aktivít mali rodičia možnosť nahliadnuť do všetkých učební a tried, oboznámiť sa s fungovaním školy, spôsobom vyučovania, hodnotením žiakov, v neposlednom rade i spoznať pedagógov a asistentov učiteľov, rozprávať sa s vedením školy a s členmi inkluzívneho tímu. Špeciálne pedagogičky, psychologička i sociálna pedagogička boli rodičom k dispozícii a odpovedali na ich otázky, či pomohli s riešením nejasností i problémov súvisiacich so zápisom a nástupom detí do školy.

                    Je prirodzené, že rodičia sa zaujímajú o to, do akej školy ich ratolesť nastúpi, čo môžu od školy očakávať, aké benefity sa ich dieťaťu ponúkajú. Zároveň je skvelé, že mnohí rodičia si uvedomujú, že doba ide dopredu a vzdelávacie inštitúcie musia pružne reagovať na tieto zmeny. Na tejto škole to vedia a sledujú moderné trendy vo vyučovaní. Preto je jednou z prvých škôl na Slovensku zapojených do kurikulárnej reformy. To, čo reforma prináša a ako to vyzerá v praxi pri vyučovaní, už rodičia mohli vidieť na vlastné oči priamo tu. Znakom naozaj dobrej školy totiž je, že rodič je dôležitým partnerom vo vzdelávaní. 

                   V prípade, že rodičov ponúknuté možnosti vzdelávania oslovili a boli by radi, ak by ich dieťa bolo žiakom tejto modernej školy, môžu svojho budúceho prváčika zapísať formou elektronického zápisu od 1.apríla 2024 a osobne v posledný aprílový víkend 26.-27.4.2024.

              https://zskomsered.edupage.org/a/zapis-do-1rocnika-20242025

          • Noc s Andersenom
            • Noc s Andersenom

            •  

              „Sme škola hrou, učíme zábavou...“ sú slová z našej školskej hymny. O tom, že sú pravdivé sme sa presvedčili aj na 19. ročníku medzinárodného podujatia na podporu čítania „Noc s Andersenom“.

              Kto by už len chcel ísť do školy aj v piatok večer? Naši skvelí žiaci! Všetci sa už od rána nevedeli dočkať prespávačky v škole. Pred šiestou hodinou večer sa v dobrej nálade zišli v škole so spacákmi a karimatkami. Po prichystaní tried a úvodnej prísahe sa družstvá rozbehli na stanovištia plniť úlohy týkajúce sa dánskeho rozprávkara. Popasovali sa so šifrou, puzzlami, rébusom, zahrali sa na princeznú na hrášku. Súťažné úlohy všetci zvládli na jednotku a rozlúštili posolstvo. Za odmenu ich čakala chutná večera a následne diskotéka s maskotmi. Čerešničkou na torte bolo nočné hľadanie pokladu s baterkami v areáli školského dvora. Potom sa už všetci pomaličky odobrali do tried, kde si uložení v spacákoch  pozreli rozprávku na dobrú noc.

              Ráno po raňajkách si po žiakov prišli rodičia, ktorí však čakali dosť dlho, keďže žiakom sa veru domov ísť nechcelo. Veríme, že sa im akcia páčila a o rok si ju zopakujeme.

              PaedDr. J. Čelárová

          • Exkurzia ATLANTIS - Levice
            • Exkurzia ATLANTIS - Levice

            • Zážitky, zábava a vzdelávanie. Tieto tri slová vystihujú interaktívne programy, ktoré si žiaci mohli vyskúšať. Okrem zážitkov a užitočných informácií z interaktívnych programov si vyskúšali 9D simulátor. Zaujímavým programom bolo - Ľudské telo. Cieľom našej exkurzie, v Atlantis Levice, bolo sprostredkovať našim žiakom jedinečné dopoludnie plné zážitkov a zábavy pod jednou strechou.

              Mgr.Ivana Tušková

          • Beseda - Vydavateľstvo Mahagon
            • Beseda - Vydavateľstvo Mahagon

            •  

              Marec - mesiac knihy: žiaci 4.B prijali ponuku na zaujímavú besedu s p. Bartošom a p. Bartošovou, ktorí založili v Seredi rodinné vydavateľstvo Mahagon / r. 2022 /. Beseda sa uskutočnila v mestskej knižnici v Seredi. Filozofia vydavateľstva  je „ motivovať k čítaniu“ a ich motto je - Knihy z Mahagonu: Nájdi radosť. Objav poklady.  P. Bartoš porozprával žiakom, aká je dlhá a náročná  cesta ku vzniku peknej knihy. Predstavil detské knižky Addison Cooke, ktoré vyšli v ich vydavateľstve.

              Mgr. Kuričová

          • Úspešný týždeň našich žiakov v športových súťažiach
            • Úspešný týždeň našich žiakov v športových súťažiach

            •  

              Midicool volejbal


              V pondelok sme zorganizovali II. skupinové kolo MIDICOOL VOLEJBALU
              žiačok. Turnaja sa zúčastnili 4 školy: ZŠ Juraja Fándlyho, ZŠ Šintava,
              Gymnázium Sereď a naša ZŠ J. A. Komenského. Po vyrovnaných zápasoch
              sme obsadili celkové prvé miesto a tým sme si zabezpečili postup na
              majstrovstvá kraja. Dievčatám - Sáre Oláhovej, Miške Ronecovej, Leonke
              Viskupovej, Zoji Hindákovej, Eme Gogolovej a Tatiane Čonkovej -
              srdečne gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu.

               

              Postup našich dievčat na okresné kolo vo florbale

              V Šoporni sa dňa 26.3.2024 odohralo skupinové kolo súťaže Super florbal žiačok. V skupinovom kole si zmerali sily 3 školy a to: ZŠ v Šoporni, ZŠ J. Fándlyho v Seredi a ZŠ Jana Amosa Komenského v Seredi. Našim žiačkam sa podarilo obsadiť 1. miesto a tým postúpili na majstrovstvá okresu v tejto súťaži. Za skvelé výkony a reprezentáciu ďakujeme žiačkam: Sofii Tomčányovej, Tatiane Čonkovej, Barbore Babincovej, Jasmin Jarašovej, Alžbete Čambálovej, Eme Murčovej, Sofii Sedlákovej, Natálii Birešovej a Barbore Hipšovej.
               

              3. miesto vo volejbale chlapcov

              Na ZŠ J. Fándlyho sa dňa 27.3.2024 odohralo skupinové kolo súťaže MIDICOOL volejbal žiakov. Našim žiakom sa podarilo umiestniť na 3. mieste. Za skvelé výkony a reprezentáciu ďakujeme žiakom: Viktorovi Pálovi, Patrikovi Hrdlovičovi, Romanovi Rácovi, Petrovi Mihinovi a Filipovi Ostradeckému.

               

              Mgr. Z. Krajčovičová, Mgr. E. Juríček

          • Veľká noc v ŠKD
            • Veľká noc v ŠKD

            •  Veľká noc je okrem kresťanského sviatku aj sviatkom oslavy jari a všetkého, čo sa s jarou spája. Symboly Veľkej noci ako maľované vajíčka, kuriatka a zajačiky sme použili pri našom veľkonočnom tvorení. Vajíčka zdobené rôznymi technikami, papierové origami zajačiky, veľkonočné pozdravy a rôzne malé milé dekorácie. To všetko sme stihli. Výtvory zdobia naše triedy, ale väčšinu z nich si deti s radosťou zobrali domov.

              Vych.Táňa Levková

          • Beseda s pani spisovateľkou 📖
            • Beseda s pani spisovateľkou 📖

            • Žiaci 1. a 2. ročníka dnes mali príležitosť stretnúť sa s pani spisovateľkou Lindou Lilikovou. Autorka hravým spôsobom prepája vedecké poznatky z psychológie s rozprávkou a približuje tému duševnej pohody rodičom aj deťom. Príbehy o slimáčikovi Slávkovi - 5 prvkov duševnej pohody poznajú vďaka svojej triednej knižnici, v ktorej práve tieto knihy majú. Pani spisovateľka porozprávala žiakom o tom, čo ju inšpirovalo napísať tieto knihy, zahrali sa hry, ktoré si pre ne pripravila a tiež im z tejto knihy prečítala. Samozrejme, na konci ju zahrnuli množstvom zaujímavých otázok. Spolu sa tešíme na jej ďalšie knihy. Mgr. Lucia Vargová Droppová

          • Rovesnícke učenie
            • Rovesnícke učenie

            •  

              V rámci témy „Marec – mesiac knihy“ uskutočnili žiaci 1.B a 4.C rovesnícke učenie. Na hodine slovenského jazyka v školskej knižnici prečítali štvrtáci úryvok z knihy Vodník Venček.  Prváci sa tiež nedali zahanbiť a naša šikovná prváčka sa ich prednesu vyrovnala. Po prečítaní sa deti zahrali hru „pohárové úlohy“. Žiaci, po rozdelení do skupín, riešili jednotlivé úlohy, zapisovali, dopĺňali. Nakoniec, pri správnom vyriešení, im vyšlo meno nášho rodáka, Jána Navrátila. Hodinu sme ukončili cvičením na básničku od tohto spisovateľa.

              Boženíková, Očenášová

          • Plavecký výcvik
            • Plavecký výcvik

            • Žiaci 2.A ukončili základný plavecký výcvik. Naučili sa plávať rôzne plavecké štýly: prsia, kraul, znak. Zvládli základné štartové skoky do vody z rôznych pozícií, zdokonalili si svoju plaveckú vytrvalosť. Ukázali si základy prvej pomoci topiacemu sa. Získali kladný vzťah k vode a plávaniu ale zároveň si uvedomili aj jej nebezpečenstvá.

          • Vesmír očami detí (výtvarná súťaž)
            • Vesmír očami detí (výtvarná súťaž)

            •  

              Žiaci 1. stupňa a 2. stupňa sa na hodinách výtvarnej výchovy venovali celoslovenskej výtvarnej súťaži s názvom Vesmír očami detí, kde zamýšľaním sa nad tajomstvami a záhadami vesmíru mnohých zo žiakov téma očarila natoľko, že vznikli nám z toho krásne maľby, ktoré sme s nadšením zapojili do tejto celoštátnej súťaže.

              Každá z vybraných kresieb odráža žiacky výtvarný talent spojený s ich predstavami a fantáziou. Veríme, že sa nám podarí získať v rámci tejto súťaže nejaké ocenenie za túto žiacku snahu, preto žiakom zapojených do tejto súťaže patrí veľký obdiv za ich kreativitu.

              Mgr. Oľga Belejová

          • Tvorivé dielne v mestskom múzeu
            • Tvorivé dielne v mestskom múzeu

            •  

              Veľká noc je časom radosti, zábavy a tvorivosti. Každoročne žiaci ZŠ Jana  Amosa Komenského navštevujú veľkonočné tvorivé dielne v Mestskom múzeu v Seredi. Pri vstupe nás hneď privítala veľkonočná atmosféra. Deti obdivovali umelecké diela lektorov, ktorí ich zatiahli do sveta farieb a fantázie. Hneď sa pustili do maľovania kraslíc, kde využili tradičnú techniku pomocou vosku. Nadšené paličkárky učili deti zručnosť, vysvetľovali dôležitosť tohto ľudového umenia. Deti vypaľovali originálne ozdoby na drevené vajíčka, čo je obľúbená technika počas veľkonočných sviatkov. Výroba náramkov je skvelá technika, ktorá umožnila deťom vytvoriť si vlastný jedinečný náramok, ktorým si s hrdosťou ozdobili ruky. Krásne vyrobené zajačiky zo šúpolia, ktoré deti s radosťou vyrábali, budú súčasťou ich veľkonočného aranžmánu. Ďakujeme pani Dikovej za pozvanie na veľkonočné tvorivé dielne, vďaka ktorým sme mali príležitosť zúčastniť sa tradičných veľkonočných remesiel, deti spoznali históriu a kultúru súvisiacu s týmito sviatkami.

                                                                                                       Učiteľky a vychovávateľky ZS JAK

          • Exkurzia v Komárne
            • Exkurzia v Komárne

            •  

              Kým si dňa 20.3.2024 deviataci zmerali vedomosti v Testovaní 9, ôsmaci taktiež nezaháľali a vybrali sa na exkurziu. V Komárne navštívili Nádvorie Európy, kde ich očarili budovy reprezentujúce architektúru a stavebné slohy typické pre takmer všetky európske štáty. Obdivovali budovy z Walesu, Írska, Talianska, Transylvánie, Fínska či Islandu a mali možnosť porovnať ich s architektúrou, ktorá je bežná na Slovensku. Oddýchli si na lavičkách pri fontáne Milénium, a následne sa cez pešiu zónu presunuli do protitureckej pevnosti. Počas komentovanej prehliadky sa dozvedeli, že pevnosť je fortifikačný objekt, ktorý je súčasťou najrozsiahlejšieho pevnostného systému v strednej Európe a je národnou kultúrnou pamiatkou. Okrem histórie im pán sprievodca prezradil aj to, že sa v pevnosti točilo množstvo domácich a zahraničných filmov a v roku 2023 sa tam konalo veľké protiteroristické cvičenie špeciálnych policajných jednotiek z rôznych európskych štátov. Žiaci nadobudnuté informácie určite zužitkujú nielen na rozšírenie si vlastného všeobecného prehľadu, ale taktiež aj na hodinách dejepisu, geografie či výtvarnej výchovy.

              Mgr. L. Ostrížová

          • Jar prichádza
            • Jar prichádza

            •  

              Slnko nám začalo svietiť viac a dni sú čoraz teplejšie. Kvety začínajú rozkvitať, a tak aj my v ŠKD sme aktivity prispôsobili tomuto krásnemu obdobiu – obdobiu jari.

              Vych. I. Forrová

          • Postup na majstrovstvá okresu vo florbale žiakov
            • Postup na majstrovstvá okresu vo florbale žiakov

            • Na našej škole sa odohralo skupinové kolo súťaže Super florbal chlapci. V skupinovom kole si zmerali sily 3 školy a to: ZŠ v Šoporni, Gymnázium Vojtecha Mihálika v Seredi a ZŠ Jana Amosa Komenského v Seredi. Našim žiakom sa podarilo obsadiť 1. miesto a tým postúpili na majstrovstvá okresu v tejto súťaži. Za skvelé výkony a reprezentáciu ďakujeme žiakom: Matúšovi Kavickému, Vikotrovi Pálovi, Adrianovi Gavalcovi, Filipovi Ostradeckému, Jakubovi Krchovi, Jakubovi Mrvovi, Šimonovi Langerovi, Miroslavovi Mosnému, Samuelovi Španovi, Matúšovi Kurekovi a Davidovi Kortišovi.

              Mgr. Erik Juríček

          • Šiestaci na exkurzii v Trnave
            • Šiestaci na exkurzii v Trnave


            • Žiaci 6. ročníka mali dňa 20.3.2024 možnosť spoznávať Trnavu aj po inej stránke, ako je pre detských návštevníkov krajského mesta bežné. Zvolili sme si absolvovať náučný program s názvom “História zločinu a kráľovstvo kostí”, v ktorej sme sa pútavým spôsobom dozvedeli nielen o živote väzňov, úlohe kata, spôsoboch trestania väzňov, ale aj uvideli katovu izbu, cestu odsúdeného na popravu, vyskúšali si väzenské okovy alebo sa nechali zatvoriť do cely. Ďalším bodom bola návšteva kostnice z 13. storočia, čo bolo v minulosti miesto slúžiace na uloženie ľudských kostí zo starších hrobov. Po zážitkovej prehliadke sme si išli odpočinúť do kina na animovanú rozprávku v City Aréne. V nákupnom centre sa žiaci posilnili a využili čas na nákup suvenírov.  

              Mgr. Ľ. Kostolányi

          • Exkurzia v Nitre
            • Exkurzia v Nitre

            • Žiaci 7. ročníka sa 20. marca vybrali na exkurziu do slnečnej Nitry. Siedmaci mohli rozšíriť svoje obzory v kinematografii, a to akčným filmom Madam Web. Následne sa presunuli do centra mesta, kde si prezreli architektúru budov a exkurzia bola zakončená prehliadkou tamojšej synagógy vrátane odborného výkladu. Synagóga je vzácnou architektonickou pamiatkou mesta, zapísanou v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok SR. Nachádza sa v pamiatkovej zóne a v ochrannom pásme mestskej pamiatkovej rezervácie.

              Mgr. A.Droppová

          • Piataci v Trnave
            • Piataci v Trnave



            • Cesta vlakom, múzeum a kino. Slová, ktoré sú pre piatakov späté s 20. marcom, dňom exkurzie v Trnave. V Západoslovenskom múzeu sme si prezreli neprofesionálnu výtvarnú tvorbu na výstave Trnavská paleta. Keďže v našom okolí nemáme veľa príležitostí vidieť vystavené rozmanité výtvarné diela, o to nám to bolo vzácnejšie. Okrem krajinomalieb či portrétov sme sa zoznamovali aj s abstraktnými obrazmi. Múzeum nám však sprístupnilo aj ostatné priestory, kde sa nachádzali rôzne exponáty z dávnejších čias. Táto návšteva nás naozaj zaujala, preto sa sem radi ešte niekedy vrátime.
              Animovaným filmom v kine v Aréne sme sa preniesli do rozprávkovej atmosféry. Rozprávkovo krásne bolo aj počasie a cestu vlakom naspäť do Serede nám spríjemnil aj milý a trpezlivý pán sprievodca. Bol to teda fajn deň.

              Mgr. L. Budinská

          • Boli sme na super exkurzii!
            • Boli sme na super exkurzii!

            • Pani učiteľky z 3.A a 4.B zorganizovali pre žiakov prírodovedno-vlastivednú exkurziu do Piešťan. Najprv sa zastavili v Lodenici - na Sĺňave. Vodná stavba Sĺňava má už 61 rokov. Za svoje pomenovanie vďačí vysokému počtu slnečných dní. Využíva sa okrem iného aj na rekreáciu, vodné športy, rybolov. Potom sme sa premiestnili do budovy Elektrárňa Piešťany /nie Elektráreň/. Krásna historická budova žiakov veľmi prekvapila. Dozvedeli sa niečo o histórii tejto budovy. Absolvovali 2 vzdelávacie zážitkové programy: 3.A - Symboly - tajné šifry, 4.B - Elektrické obvody na papieri. Aktivity sa žiakom páčili, zaujali ich, naučili sa aj niečo nové. No a samozrejme nakoniec - nákup suvenírov. 

              Postrehy žiakov: - bolo super!

                                         - mne sa páčila elektrárňa

                                         - zaujalo ma, že tam bol vybudovaný umelý ostrov pre vtákov

                                         - zaujalo ma, že elektárňu vybudovali za 10 mesiacov

                                         - prekvapili stroje, aké boli veľké

                                         - zaujal ma generátor a celá elektrárňa

                                         - najviac ma prekvapilo, že v hale mali klavír

                                         - prekvapilo ma, že tam pracovalo len 12 ľudí

              Mgr. Kuričová

          • Okresná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy detí, mládeže a dospelých.
            • Okresná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy detí, mládeže a dospelých.

            •  

              19. a 20. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo „Čaro slova“ , v Galante.

              Našu školu vzorne reprezentovali v 1. kategórii šikovné recitátorky:

              Nelly Vargová z 3.B triedy.

              Michaela Markechová zo 4.C triedy. 

              V 2. kategórii dve šiestačky Melánia Sásiková a Natalie Krchová. S diplomom za 3. miesto odišla Natalie Krchová, za čo srdečne blahoželáme!

              Svoje umelecké texty predviedli skvele. Dievčatá boli ste perfektné.

              Ďakujeme!!!

              Mgr. A. Pauerová, Mgr. L. Budinská

               

    • Kontakty

      • Základná škola Jana Amosa Komenského v Seredi
      • 031 6270151 alebo 031 6270140
      • Komenského 1227/8, 926 01 Sereď 926 01 Sereď Slovakia
      • IČO: 37836706
      • DIČ: 2021618654
      • Dohľad nad ochranou osobných údajov ( v zmysle § 44 zákona č. 18/2018 Z.z a NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2016/679 )vykonáva v našej spoločnosti ZODPOVEDNÁ OSOBA : p. Bc. Katarína PAVLOVÁ (zo@eurotrading.sk), na ktorú sa môže obrátiť každá dotknutá osoba, ktorej osobné údaje sú spracúvané v našej spoločnosti.
      • PaedDr. Paulína Krivosudská, riaditeľka školy +421 911 332 178, riaditelka@zskomsered.sk
      • Mgr. Karin Ščasná, zástupkyňa pre 1.stupeň +421 904 965 846 zastupkyna1.st@zskomsered.sk
      • Mgr. Michaela Takáčová, zástupkyňa pre 2.stupeň + 911 332 191 zastupkyna2.st@zskomsered.sk
      • Antónia Míková, vedúca školskej jedálne +421 910 332 191 veduca.kuchyne@zskomsered.sk
      • Brigita Halasi, vedúca prevádzkového úseku referentka@zskomsered.sk
      • Ing. Miriam Belková, vedúca ekonomického úseku: ekonomka@zskomsered.sk, Eva Vidová, ekonómka: ekonomka2@zskomsered.sk Mgr. Andrea Zemková, mzdová účtovníčka: pam@zskomsered.sk
      • webmaster: veronika.kosova@zskomsered.sk
    • Prihlásenie

  • CP