• Aktuality

            • Hudobná výchova v štýle žánru ROCK + POP ROCK

            •  

              Žiaci triedy 8.C pod vedením pani učiteľky Mgr. Oľgy Belejovej si dňom 8.2.2024 vyskúšali viesť hodinu hudobnej výchovy netradičným spôsobom v štýle žánrov ROCK + POP ROCK.

              Na základe pokynov učiteľa mali žiaci skúsiť rytmicky improvizovať na rôzne piesne prevažne rockovej hudby, a tak spontánnym spôsobom vytvárať zaujímavé melódie vďaka bicím nástrojom, klavíru a elektrickej basgitary.

              Hodina hudobnej výchovy sa neskôr zmenila na malý úžasný koncert, kde vynikajúcu rytmiku a originalitu v hraní na nástrojoch predviedli najmä 3 žiačky z tejto triedy.

              Na bicích nástrojoch perfektne zahrala Sara Viktória Oláhová, vlastné sólo na elektrickej basgitare mala Alžbeta Bittnerová a krásne klavírne hranie ukázala Ema Gogolová. Zaslúžili si od nás veľký potlesk, preto veríme, že sa naše žiačky v budúcnosti budú venovať hudbe, lebo majú veľký hudobný potenciál, tak držme im palce.

              https://youtu.be/seJdc-tqRAA

               

              Mgr. O. Belejová

          • Dvojičkový deň
            • Dvojičkový deň

            •  

              V piatok 9.2.2024 ste si na našej škole mohli myslieť, že vás klame zrak. Hemžilo sa to tu dvojičkami, trojičkami, ba dokonca aj šesťtorčatami. Ako to je možné? Školský parlament zverejnil výzvu - Dvojičkový deň. Žiaci sa mohli obliecť rovnako ako ich kamarát alebo obľúbený učiteľ. Ako sa s výzvou popasovali, si môžete pozrieť v galérii.

              PaedDr. Jana Čelárová a školský parlament.

          • ŠKD
            • ŠKD

            •  

              Tento týždeň sa niesol v duchu umenia. Deti si spoločne vytvorili abstraktné obrazy, ktoré nám teraz zdobia triedy. Nezaháľali sme ani s prípravami na karneval.

              Mgr. M.Fabová

          • Partnerské stretnutie škôl zapojených do postupného zavádzania ŠVP
            • Partnerské stretnutie škôl zapojených do postupného zavádzania ŠVP

            • Pojem reforma vyvoláva u ľudí rôzne reakcie a pocity. Na jednej strane je to neistota, obava či nedôvera, ak ľudia nevidia jasné výhody, nechápu dôvody na zmenu alebo preferujú zachovanie existujúcich postupov a rutín, pretože zmeny ťažšie akceptujú. Na strane druhej je to príležitosť na rozvoj,  na zmeny vyplývajúce z rýchlo meniaceho sa sveta, na modernizáciu či inováciu s cieľom zlepšenia a progresu.

              Aktuálne rezonujúcou témou v našej spoločnosti je kurikulárna reforma. Spája ZŠ Jana Amosa Komenského v Seredi s 38 školami z rôznych častí Slovenska, ktoré v septembri 2023 ako prvé začali so zavádzaním nového štátneho vzdelávacieho programu (ďalej len ŠVP) od 1. ročníka. Školy okrem vytvárania vlastných školských vzdelávacích programov menia charakter vzdelávacieho procesu a postavenie učiteľa.

              Ako sa darí našim učiteľom v 1. ročníku vytvárať podnetné prostredie motivujúce žiakov k mysleniu, a teda k učeniu sa, mohli na konci januára vidieť a porovnať učiteľky i učitelia v Seredi na partnerskom stretnutí škôl zapojených do postupného zavádzania ŠVP. Prítomných okrem riaditeľky školy Paulíny Krivosudskej privítal primátor mesta Sereď Ondrej Kurbel za prítomnosti vedúcej oddelenia školstva, športu a kultúry Silvie Kováčovej. Cieľom stretnutia 76 účastníkov z radov riaditeľov, supervízorov a učiteľov zo 17 škôl zo západného a stredného Slovenska bolo zdieľanie skúseností, diskusia, zefektívnenie spolupráce či stretnutie s ľuďmi, ktorí veria že zmenu z „papiera“ je potrebné a možné preniesť do tried. Pani učiteľky A. Novosadová, J. Očenášová, J. Fogelová, H. Čížová, L. Porubská v spolupráci s asistentkami a s digitálnymi koordinátorkami pripravili pre účastníkov 7 otvorených hodín, po ktorých nasledovala živá diskusia. Veľká vďaka patrí našim pani učiteľkám, ktoré otvorili dvere svojich tried pre kolegov zo štátnych, súkromných i cirkevných škôl. Supervízor je nová pozícia zavedená od septembra na školách v postupnom zavádzaní. Ich pracovná náplň je rôznorodá. Na našej škole je hlavným poslaním 7 supervízorov skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na všetkých úrovniach. Od začiatku školského roka sa vzdelávajú a pracujú s mentorkou z regionálneho centra podpory učiteľov (RCPU)  H. Weselovskou, ktorá počas stretnutia pripravila pre prítomných supervízorov viacero aktivít.  Diskusia riaditeliek bola zameraná na tvorbu školského vzdelávacieho programu, výchovno-vzdelávací proces, hodnotenie žiakov či podporu, ktorú školy pri zavádzaní ŠVP dostávajú z ministerstva, z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM) alebo RCPU.  Všetci mali možnosť  pozrieť si našu tradičnú tanečnú prestávku 1. stupňa, obľúbený modul flagfutbalu, ktorý pokračuje v ďalších ročníkoch, či priestory a areál školy.

              Veľká vďaka patrí všetkým pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom a žiakom školy, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii partnerského stretnutia. Stretnutia zanietených kolegov, ktorí rovnako ako my pracujú na sebe a veria, že kurikulárna reforma je príležitosťou na nevyhnutnú zmenu smerujúcu k progresu žiakov, školy, spoločnosti. Veríme, že stretnutie bolo pre všetkých prínosom a už teraz sa tešíme na ďalšie.                                                                                                Paulína Krivosudská

          • Spoznávanie a pozorovanie neživej prírody u druhákov
            • Spoznávanie a pozorovanie neživej prírody u druhákov

            • Na hodine prvouky sa druháci učia spoznávať neživú prírodu a prírodné javy. Preto na hodinu niektorí priniesli vzorky pôdy z rôznych prostredí. Napríklad zo záhrady, z lesa, ulice, ihriska atď. Najskôr sa snažili identifikovať lokalitu odkiaľ je prinesená pôda. Potom zisťovali aké zložky obsahuje a triedili ich na živé, neživé a odumreté súčasti.

              Mgr. I. Bohušová

          • Korčuľovanie
            • Korčuľovanie

            •  

              V dňoch 25.1. a 1.2. sa žiaci našej školy zúčastnili korčuľovania na ľadovej ploche v Šoporni. Už „hotoví“ korčuliari svoje korčuliarske zručnosti zdokonaľovali. Veľmi nás však potešilo, že k nim pribudlo aj veľa korčuliarov – začiatočníkov. Zoznámili sa s ľadovou plochou, naučili sa udržať rovnováhu a pomaličky sa učili napodobňovať svojich „zdatnejších“ spolužiakov v technike korčuľovania. Čas strávený na ľade sa nezaobišiel bez množstva pádov, ale naši korčuliari ich zvládali s úsmevom na tvári. Štvrtkové doobedia sme si všetci spoločne užili, zabavili sme sa a teší nás veľký záujem o pravidelnú návštevu klziska.

              Mgr. L. Porubská

          • Zima, zimička
            • Zima, zimička

            •  

              Sneh nám síce dopriaty nebol, no my si náladu pokaziť nenecháme. Veď ako lepšie stráviť mrazivé dni, než uvariť si teplý čaj, napiecť dobroty, čítať dobrú knihu a zabávať sa s kamarátmi? Zimu a sneh si pripomíname aspoň svojou kreatívnou tvorbou. Opakoval sa najmä motív korčuľovania, ktoré si ako jeden z mála zimných športov môžeme užívať aj v okolí Serede.

              Vych.Komadová

          • Ako sme hľadali Hupsa
            • Ako sme hľadali Hupsa

            • V 1.A sa dnes stratil škriatok Hups. Na tabuli po ňom zostali iba stopy a osem indícií. Deti postupne riešili úlohy a hľadali škriatka Hupsa. Sledovali stopy na chodbe, prečítali rozprávkovú knižku Popoluška v školskej knižnici, postavili stavby v Lego triede, vymysleli a povedali spolužiakovi kompliment, usporiadali slová do viet, hľadali písmenká, precvičovali učivo pomocou hier na tabletoch, až sa dozvedeli, že Hups je ukrytý v triede. Sedel na skrini v autobuse. Hra sa deťom veľmi páčila a tešia sa na ďalšiu. 

              Mgr. A. Novosadová

          • Školské kolo geografickej olympiády
            • Školské kolo geografickej olympiády

            •  

              Minulý týždeň sa všetci nadšenci geografie stretli pri riešení školského kola geografickej olympiády. Svoje vedomosti overovali online. O tom, že im geografia ide, svedčia aj výsledky. Zo 47 súťažiacich bolo úspešnými riešiteľmi 39  žiakov:

              Kategória E: Lukáš Kubíček (9.C) , Filip Šmátrala (8.A) , Ema Murčová (8.A), Zhenevieva Veklych (9.C), Roman Harakaľ (8.A), Dominika Šimončíková (9.A), Jakub Štibrányi (9.B), Natália Bírešová (9.A), Timotej Šnirc (9.A), Nina Anna Majtánová (9.A), Michaela Fándliová (9.A), Matej Dendis (9.B), Adam Krivošík (8.B), Tobias Dobša (8.B), Tomáš Haršány (8.B)

              Kategória F: Andrej Lacek (7.C), Matej Široký (6.A), Michaela Kýpeťová (7.C), David Kortiš (7.C), Alex Mudroch (6.B), Matej Macejko (7.B), Oliver Martinák (7.A), Matúš Kubíček (6.B), Adam Luca Široký (7.A), Matej Kubačka (7.A), Matúš Kurek (7.A), Marcel Adam Sitár (6.B), Sofia Tomčányiová (6.B), Jasmin Jarašová (7.A), Viera Butska (6.A), Jaroslav Čambál (6.C)

              Kategória G: Nicolas Szabo (5.B), Timotej Belička (5.A), Šimon Štefák (5.B), Lukáš Šmátrala (5.A), Veronika Drinková (5.A), Matúš Beňo (5.B), Richard Jóža (5.B)

               Do okresného kola postupujú prvý traja najúspešnejší z každej kategórie. Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich čas, úspešným riešiteľom gratulujeme a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

              PaedDr. Jana Čelárová

          • Sledujeme výsledky a prijímame výzvy
            • Sledujeme výsledky a prijímame výzvy

            •  

              Dnešným dňom sme oficiálne v našej škole uzatvorili prvú polovicu školského roku 2023/2024. Pre niektorých je dnešný deň začiatkom výzvy, ako zlepšiť svoje výsledky, pre iných výzvou zotrvať v podobných výsledkoch. Nejeden žiak si dnes odnáša nielen dobrý pocit, ale aj riaditeľskú pochvalu.

          • No BackPack Day alebo Deň bez batohov
            • No BackPack Day alebo Deň bez batohov

            •  

              Dňa 29.1.2024 sa opäť prejavila kreativita našich žiakov. Školský parlament zverejnil výzvu „No BackPack Day“, alebo „Deň bez batohov“. Kufre, vedrá, dokonca aj vrece na zemiaky alebo hrniec nahradili školské aktovky. Aj keď našim žiakom sa akcia páčila, považovali ju za „vtip“, pozadie tejto výzvy nemá až taký veselý základ. Cieľom výzvy je totiž zvýšiť povedomie o miliónoch detí, ktoré nemajú to šťastie nosiť si do školy pomôcky v pohodlných batohoch.  Všetkým zapojeným ďakujeme za ich kreativitu a vo februári sa môžete tešiť na ďalší zaujímavý tematický deň.

              PaedDr. Jana Čelárová a školský parlament.

          • Okresné kolo ANJ olympiády
            • Okresné kolo ANJ olympiády

            •  Na ZŠ M.R. Štefánika v Galante konalo Okresné kolo olympiády z anglického jazyka, ktorého sa zúčastnili víťazi školského kola. Cieľom bolo, aby žiaci preukázali svoje nadobudnuté vedomosti v ANJ, porovnali svoje sily so žiakmi z iných škôl a vzorne reprezentovali našu školu. V kategórii 1A sa Nicolas Szabo z 5.B umiestnil na 6. mieste z 21 súťažiacich a v kategórii 1B sa Filip Štefanek z 9.B umiestnil na 5. mieste z 23 súťažiacich. Obom zúčastnením srdečne gratulujeme!

              Za PK CJ Mgr. Kristína Kucharová

          • Duálne vzdelávanie v Trnavskej župe
            • Duálne vzdelávanie v Trnavskej župe

            •                      

              Pod týmto názvom sa realizovala prednáška, ktorej sa zúčastnili žiaci 9. ročníka dňa 23.01.2024 6. vyučovaciu hodinu, nakoľko v týchto dňoch riešia nielen kam na SŠ, ale aj zapojenie sa do duálneho vzdelávania. Pracovníčky z Oddelenia duálneho vzdelávania a rozvoja vzdelávania Trnavského samosprávneho kraja informovali žiakov o duálnom vzdelávaní, ktoré pripravuje študentov SŠ na budúce povolanie. Žiaci sa dozvedeli , že ide o systém odborného vzdelávania a praktickej prípravy na výkon povolania. Spoznali desatoro výhod duálneho vzdelávania –napr.  prax, štipendium, BUS karta, bezplatné ubytovanie, strava, pracovný odev. Tiež sa dozvedeli, že môžu získať tzv. župný balíček – župné duálne štipendium/ 50 euro mesačne/ v 1. ročníku SŠ, ktoré sú v systéme duálneho vzdelávania. Študent tak môže získať 500 euro ročne. Deviataci pochopili, že okrem praxe v moderných prevádzkach duálne vzdelávanie má mnoho benefitov, pomôže im získať pracovné návyky, naučí ich narábať s peniazmi, posilní ich kritické myslenie a schopnosť rozhodovať sa samostatne.

              Prednáška sa niesla v duchu pohody, zaujímavej prezentácie a na záver malej súťaže. Žiaci riešili úlohy formou dotazníka a prví traja najrýchlejší boli odmenení vecnými cenami. Ďakujeme pracovníčkam TT samosprávneho kraja za množstvo  zaujímavých informácií a veríme, že pomôžu našim deviatakom správne sa rozhodnúť. Tešíme sa na ďalšie stretnutie a spoluprácu.

              Mgr. A. Krivošíková

              kariérový poradca

          • 1. kolo detskej ligy v malom futbale
            • 1. kolo detskej ligy v malom futbale

            • V športovej hale Obchodnej akadémie v Seredi sa uskutočnilo 1. kolo detskej ligy v malom futbale. Súťaže sa zúčastnilo 6 škôl zo Serede a okolia a to ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi, Cirkevná ZŠ v Seredi, ZŠ v Šúrovciach, ZŠ v Šoporni, ZŠ v Pate a ZŠ Jana Amosa Komenského v Seredi. Naši futbalisiti súťažili v kategóriách U11, U14, U16. Našu školu reprezentovali žiaci 3. - 9. ročníka. Naši žiaci podali skvelé výkony a zúčastnia sa aj druhého kola, ktoré rozhodne o postupe na Majstrovstvá Slovenska v malom futbale. Ďakujemenašim reprezentantom a prajeme im veľa šťastia v druhom kole, ktoré sa uskutoční v blízkej dobe.

               

              Mgr. Erik Juríček

          • Výtvarná výchova v spojení s výstavou obrazov
            • Výtvarná výchova v spojení s výstavou obrazov

            • Dňa 26.1.2024 navštívili v Mestskom múzeu v Seredi 14 žiaci z triedy 8.C pod vedením učiteľky Mgr. Oľgy Belejovej výstavu obrazov s názvom „Moja cesta“. Originálne výtvarné diela patria akademickej maliarke menom Blanka Kästová Burgerová, s ktorou sa žiaci stretli aj osobne na výstave, keďže maliarka žije a tvorí v Seredi.

              Mnohé obrazy vytvorené olejomaľbou upútali pozornosť našim žiakom. Zobrazovali klasické žánre výtvarného umenia, ako je zátišie, krajinomaľba a figurálna tvorba. Táto akademická maliarka je predstaviteľkou moderného slovenského výtvarného umenia, na ktorú môžeme byť právom hrdí, pretože po absolvovaní VŠVU v Bratislave odišla študovať do Nemecka a počas svojho života vystavovala úspešne svoje obrazy na mnohých zahraničných výstavách nielen v Nemecku, ale aj v Taliansku, Poľsku a Českej republike. Z týchto autorkiných nadobudnutých skúseností sa odráža aj symbolika pochopenia názvu jej výstavy v Seredi. Ako sama priznáva, že počas cesty životom sa inšpirovala predovšetkým prírodou, ale aj mestským životom a medziľudskými vzťahmi. V tom pramení jej bohatý zdroj námetov pre vlastnú tvorbu.

              Žiaci triedy 8.C odchádzali z výstavy plní inšpirácie, ktorá nám najbližšie poslúži na hodinách výtvarnej výchovy, kde sa zameriame na tému „moja cesta“, ale v podaní už maľovania vlastnej tvorby žiakov.

          • Vtáčiky v zime 🐦
            • Vtáčiky v zime 🐦

            • Sedí vtáča na haluzi,

              nespieva, len roní slzy.

              Hlad ho morí, neboráka,

              čo položiť do zobáka?

              Semiačok niet v tráve, v kríčku.

              Kto by myslel na pesničku?

              Videli ho chlapci malí,

              vzápätí si povedali:

              ,,Ostane to vtáča nemé?

              Zrniečok mu nasypeme.

              Aby keď jar zletí k stráni,

              spievalo nám ako vlani.´´

                       Aj na našom školskom dvore vidíme počas aktivít vonku uzimené vtáčatká. Nemusia však roniť slzy a ani sa báť prázdneho bruška. Žiaci z našich oddelení ŠKD im vyrobili nádherné búdky a krmítka. Pri výrobe sme použili len tuk a semienka, ktoré ich bruškám určite neuškodia. Tak milé vtáčiky, prajeme Vám ,,dobrú chuť´´.

               Vych. Lenka Stejskalová, DiS.  

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského zase aj u nás!
            • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského zase aj u nás!

            •  

               

              Jozef Cíger Hronský ako spisovateľ, publicista, výtvarník, pedagóg, významný predstaviteľ Matice slovenskej patrí oddávna k ústredným postavám slovenského kultúrneho života 20. storočia na Slovensku. Ako spisovateľ svojou tvorbou zaujíma popredné miesto v slovenskej literatúre.

              Postupová súťaž žiakov Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského v prednese sa dňa 18. januára 2024 uskutočnila aj u nás v našej škole. Ako každoročne, aj tentokrát bola určená pre žiakov 2. - 7. ročníka a účasť bola naozaj početná. Výsledkom prípravných činností jednotlivých súťažiacich bol umelecký prednes ľubovoľnej slovenskej povesti v rozsahu maximálne šesť minút. Táto súťaž založená na systematickej práci  rozvíja talent, podporuje tvorivú činnosť i súťaživosť žiakov a taktiež vytvára trvalý kladný vzťah k slovesnému umeniu, totiž k literatúre. Čo nesmieme opomenúť je najmä to, že motivuje záujem o národnú kultúru. Žiaci recitovali v troch kategóriách a ich výkony posudzovala odborná porota, ktorá to veru nemala ľahké! Všetci súťažiaci boli skvelí a zaslúžili by si víťazstvo. Nakoniec sa ale o stupienky víťazov podelili títo naši šikovníci, ktorým zo srdiečka blahoželáme. No a tí, ktorí stáli na stupienku víťazov najvyššie, budú našu školu reprezentovať v umeleckom prednese aj v okresnom kole:

               

              I. kategória: 2. - 3. ročník

               

              1.miesto: Paulína Sadloňová – 3.B

              2.miesto: Zina Vrabcová – 2.B

              3.miesto: Nikola Sokolová – 3.C

               

              II. kategória: 4. - 5. ročník

               

              1.miesto: Nikol Drgoňová – 5.A

              2.miesto: Lucia Popluhárová – 4.C

              3.miesto: Michaela Markechová – 4.C

               

              III. kategória: 6. - 7.ročník

               

              1.miesto: Natália Široká – 6.A

              2.miesto: Natalie Krchová – 6.B

              3.miesto: Ema Fidlerová – 6.A

               

              Hlavným cieľom recitačnej súťaže Šaliansky Maťko bolo prispieť k prezentácii a zachovávaniu ľudových tradícií a k povzneseniu slovenského jazyka, k motivácii detí k tolerancii, empatii, spolupráci a vôli pomáhať jeden druhému, ako aj zveľaďovať svoju kultúrnosť, objavovať seba samého, rozvíjať teda svoj talent a svoju šikovnosť. Veríme, že sa nám to opäť podarilo!

              Mgr. Z. Grycová

    • Kontakty

      • Základná škola Jana Amosa Komenského v Seredi
      • 031 6270151 alebo 031 6270140
      • Komenského 1227/8, 926 01 Sereď 926 01 Sereď Slovakia
      • IČO: 37836706
      • DIČ: 2021618654
      • Dohľad nad ochranou osobných údajov ( v zmysle § 44 zákona č. 18/2018 Z.z a NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2016/679 )vykonáva v našej spoločnosti ZODPOVEDNÁ OSOBA : p. Bc. Katarína PAVLOVÁ (zo@eurotrading.sk), na ktorú sa môže obrátiť každá dotknutá osoba, ktorej osobné údaje sú spracúvané v našej spoločnosti.
      • PaedDr. Paulína Krivosudská, riaditeľka školy +421 911 332 178, riaditelka@zskomsered.sk
      • Mgr. Karin Ščasná, zástupkyňa pre 1.stupeň +421 904 965 846 zastupkyna1.st@zskomsered.sk
      • Mgr. Michaela Takáčová, zástupkyňa pre 2.stupeň + 911 332 191 zastupkyna2.st@zskomsered.sk
      • Antónia Míková, vedúca školskej jedálne +421 910 332 191 veduca.kuchyne@zskomsered.sk
      • Brigita Halasi, vedúca prevádzkového úseku referentka@zskomsered.sk
      • Ing. Miriam Belková, vedúca ekonomického úseku: ekonomka@zskomsered.sk, Eva Vidová, ekonómka: ekonomka2@zskomsered.sk Mgr. Andrea Zemková, mzdová účtovníčka: pam@zskomsered.sk
      • webmaster: veronika.kosova@zskomsered.sk
    • Prihlásenie

  • CP