• Aktuality

          • Exkurzia Viedeň
            • Exkurzia Viedeň

            •  

              23. novembra sme sa my, prevažne nemčinári, vybrali na exkurziu do Viedne. Po dvojhodinovej ceste autobusom sme dorazili do hlavného mesta Rakúska a obzerali sme sa po fascinujúcom okolí.  Prírodovedné múzeum bolo naším prvým cieľom. Nachádza sa v nádhernej historickej budove. Počas návštevy sme  sa mohli kochať pohľadom na exponáty z oblasti antropológie,  astronómie, geológie, paleontológie, videli sme množstvo vzácnych minerálov z rôznych oblastí sveta, ale aj obrovskú zbierku živočíchov.  Po prehliadke sme popri vianočných stánkoch pred múzeom prešli smerom k Stephansdomu, gotického chrámu, ktorého návštevu nám spestrila organová hudba. Niektorí tu zapálili aj sviečky. Vôňu punču bolo cítiť nielen zo stánkov pri Stephansdome, ale takmer z každého kúta v meste. Na záver sme ochutnali detský punč,  dali si obed, či zakúpili maličkosti. Radi si  takýto skvelý deň zopakujeme aj nabudúce.

              Roman Harakaľ, 8.A  

          • Zbierka pre OZ Tulák
            • Zbierka pre OZ Tulák

            •  

              4. októbra môže každý milovník zvierat so svojim miláčikom osláviť jeho veľký deň – Svetový deň zvierat. Táto tradícia sa začala v roku 1931 v talianskej Florencii. Účel vyhlásenia bol jasný - pripomenúť ľuďom, že aj zvieratá sú živé tvory a sú dôležitou súčasť našej planéty. Správanie ľudí k zvieratám teda má byť ohľaduplné.

              Naša škola aj tento rok podporila toto mimoriadne posolstvo a školský parlament z príležitosti Dňa zvierat v mesiaci október zorganizoval zbierku na pomoc zvieratkám v našom okolí a ľuďom, ktorí sa o ne obetavo starajú. 

              Výťažok zbierky (vankúše, krmivo, deky, hračky a iné),  do ktorej sa zapojili žiaci 1. aj 2.stupňa putovala do OZ Tulák a veríme, že zvieratkám v núdzi pomôže.

              Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí do zbierky prispeli.  

               

               

              Školský parlament

          • Na krátku chvíľu študentmi OA v Seredi
            • Na krátku chvíľu študentmi OA v Seredi

            •                                        

                 V  krásny a slnečný 14. november 2023 žiaci 9. ročníka/16ž/ , ktorí chcú pokračovať v štúdiu na OA, prijali pozvanie zúčastniť sa otvorených hodín na OA v Seredi a vyskúšať si aspoň na niekoľko minút, aké je to byť študentom na SŠ.

                  Na hodine účtovníctva, čo je jeden z maturitných predmetov, mali príležitosť spoznať základné princípy účtovania.

                  Na hodine právnej náuky ich študenti OA zasvätili do práce na portáli www.zmudri.sk, pozreli si video Ústava SR a vyriešili kvíz.

                  Ďalšia hodina bola cvičná firma. Tento voliteľný predmet majú študenti v 3. a 4. ročníku. Učia sa, ako si založiť firmu, je to fiktívna firma, napr. študenti predstavili online firmu: Fithell, premietli video a prezentáciu o svojej fiktívnej firme.

                 Posledná hodina, na ktorej naši deviataci mohli ukázať svoju zručnosť, bola aplikovaná ekonomika. V skupinách spolu so študentmi OA mali vyrobiť čo najviac knižiek čo najlepšej kvality. Najväčšiu zručnosť ukázali žiačky 9.A triedy, vyrobili 11 knižiek.

                Deviataci na vyučovacích hodinách pochopili, že dôležité sú nielen vedomosti, ale aj zručnosť a kreativita.

                Na záver si prezreli projektové práce študentov OA a výstavné panely, ktorými sa OA prezentovala na podujatí Knižné hody.

                Návšteva OA v Seredi sa našim deviatakom veľmi páčila a splnila určený cieľ. Žiaci ďakujú vedeniu OA a všetkým vyučujúcim za ochotu a ústretovosť, že mohli stráviť veľmi kreatívne dopoludnie medzi študentami OA.

                                                                                                                            KP A. Krivošíková

          • Divadelné predstavenie v Bratislave
            • Divadelné predstavenie v Bratislave

            •  

              Žiaci 1. stupňa navštívili Bratislavu. Najskôr zavítali do Divadla POH, kde si pozreli divadelné predstavenie „Websterovi: Lili a ukradnutá sieť“. Bola to veselá bábková rozprávka s pesničkami.   Nádherné bábky a veselé pesničky priniesli deťom pekný divadelný zážitok. Po skončení predstavenia sa        triedy s p. učiteľkami prešli po historických uličkách starej Bratislavy: Primaciálne námestie s palácom, Múzeum mesta Bratislavy, Hlavné námestie, historická budova SND. Prechádzali okolo sôch                „Čumil, Shone Náci, H.CH.Andersen, P.O.Hviezdoslav“. Z diaľky videli Bratislavský hrad a pokochali sa pohľadom na Dunaj.

              Mgr. Kuričová 

            • POZOR

            • Mesto Sereď z dôvodu havárie vodody prerušuje 15.11.2023 prevádzku vo všetkých materských a základných školách v meste Sereď.16.11.2023 bude na ZŠ Jana Amosa Komenského plánované riaditeľské voľno. V uvedené dni bude ZŠ, ŠKD, CVČ a školská jedáleň zatvorená.

          • Svetový deň behu
            • Svetový deň behu

            •  

              Svetový deň behu -  5.november spája tisíce ľudí v rôznych mestách po celom svete. V roku 1999 ho založil bežec Bill McDermott s myšlienkou boja proti chudobe vo svete.  A prečo je forma pomoci práve beh? Z jednoduchého dôvodu – beh je najrozšírenejšia športová aktivita a spolu s chôdzou patrí aj k najprirodzenejšiemu pohybu človeka.

              Naša škola sa tiež rozhodla tento ušľachtilý cieľ podporiť a minulý týždeň sa behalo aj u nás. Dobrovoľníci,  žiaci z 1. a 2. stupňa, ale aj učitelia si odbehli pár stoviek metrov na bežeckej dráhe, či v okolí školy a podporili tým nielen správnu vec, ale urobili tak niečo aj pre svoje zdravie.

              Ďakujeme.

              Školský parlament

          • Úspech na Majstrovstvách okresu v 3x3 basketbale
            • Úspech na Majstrovstvách okresu v 3x3 basketbale

            • V Seredskej športovej hale Sokolovňa sa dňa 8.11.2023 uskutočnili Majstrovstvá okresu v 3x3 basketbale chlapcov. Do tejto súťaže sa zapojilo 7 škôl z Galantského okresu. Našej škole sa po náročných zápasoch každý s každým podarilo vybojovať 2.miesto. Školu Jana Amosa Komenského v Seredi reprezentovali žiaci druhého stupňa a to: Jakub Krcho, Patrik Hrdlovič, Lukáš Perička, Lukáš Orgoník a Timotej Radošovský. Chlapcom ďakujeme a veríme, že budú úspešne reprezentovať našu školu aj v ďalších súťažiach.

               

                                                                                                                                  Mgr. Erik Juríček

          • Rovesnícke učenie v 2.A
            • Rovesnícke učenie v 2.A

            •  

                   A opäť starší žiaci zo 4.B prišli odučiť hodinu čítania do 2.A. Pracovali s knihou od G. Futovej „ Rozruch v škole na Kavuličovej ulici“. Odpovedali na zvedavé otázky, ktoré sa týkali prečítaného úryvku, skladali puzzle, vymaľovali obrázok. Žiaci boli veľmi šikovní.

              Mgr. Kuričová

          • Exkurzia v rodnom dome Ľudmily Podjavorinskej
            • Exkurzia v rodnom dome Ľudmily Podjavorinskej

            • „Čimčarara, sláva, svete!“

              skríkol Čimo na odlete,

              volá žienku, ale tá

              v zrúcaninách omdletá…

              Celú noc on pri nej sedel

               a ju kriesil, ako vedel,

              uplakaný, dojatý,

              prikladal jej po noc celú

              mokré lístky skorocelu

              na hlavičku, na päty.

              Čítajte viac: https://zlatyfond.sme.sk/dielo/3021/Podjavorinska_Cin-Cin/21#ixzz8H9mRu9G6

               

              Spoznali ste tieto veršíky? Po stopách známej slovenskej spisovateľky, priekopníčky slovenskej poézie pre deti a mládež Ľudmily Riznerovej Podjavorinskej sme sa vybrali aj my, žiaci šiesteho ročníka. Jej roztomilé básničky sme smelo recitovali už ako škôlkari a pamätáme si ich veru dodnes! Očakávanou návštevou sme boli v Bzinciach pod Javorinou, v rodnom dome v pamätnej izbe „tety Ľudmilky“, ako ju všetci s láskou zvali. Okrem spomienok na detstvo, mladosť a celý život známej literátky sme sa oboznámili aj s ľudovou kultúrou, architektúrou a tradíciami tejto rázovitej slovenskej obce. Na exteriérovej fasáde domu sme si hneď všimli umiestnenú pamätnú tabuľu. Naše pátranie pokračovalov miestnom parku, kde sme objavili monumentálny pamätník. Má tvar štvorlístka a okrem iného ho zdobí aj busta autorky. Úctu našej hviezdnej spisovateľke pre deti a mládež, žene – poetke a priekopníčke, sme spoločne vzdali aj minútkou ticha na miestnom cintoríne, kde sú v tieni majestátnej lipy uložené jej telesné pozostatky. Naskytol sa nám skvostný výhľad na kopce jesennej prírody pod Javorinou, počasie nám prialo a naše kroky preto viedli ďalej.

              V rámci histórie sme sa vybrali do Parku miniatúr v Podolí, nie veľmi ďaleko od Bziniec. V expozícii pod holým nebom sme si prezreli modely hradov, zámkov, kostolíkov, chát, útulní, rozhľadní aj rodných domov významných osobností Slovenska. Všetky boli postavené ako vedecké rekonštrukcie v rozličných mierkach, samozrejme s príslušnou dokumentáciou a my sme sa mohli medzi nimi spoločne poprechádzať. Medzi miniatúrkami sa na nás usmievali insitné sochy najvýznamnejších feudálov v životnej veľkosti, ktorí žili v našom blízkom okolí. Tu ukazujú návštevníkom  hrdosť kolosálnych sídel – úžasných architektonických diel v čase ich najväčšieho rozmachu. Areál Parku miniatúr v Podolí je ideálne miesto pre všetkých bádateľov, ktorí chcú mať históriu našej vlasti ako na dlani. A to doslova...

              Mgr. Zuzana Grycová

          • Jesenné sviatky alebo trojdňový "AllHallowTides"
            • Jesenné sviatky alebo trojdňový "AllHallowTides"


            • Uskladniť úrodu na zimu, odohnať zlých duchov a nakloniť si priazeň dobrých duší - to bolo pre našich predkov - slovenských či anglických, dôvodom jesenných sviatkov.

              Rovnaký pôvod sviatkov kladie v rôznych krajiných rôzny dôraz na ich priebeh.
              V  Anglicku sa 31. október - All Halloweed Evening (všetkých posvätených večer) skrátil na pomenovanie Halloween. Stal sa zábavným symbolom ich jesenných sviatkov a pripomína potrebu ochrany pred zlými duchmi.  Strašidelné masky, ktoré vyžadujú odmenu za to, že vám dajú pokoj sme na Slovensku nemali.  Ale tekvica s výrezom tváre - anglický  “Jack'o Lantern” je aj u nás známy ako “Svetlonos”.
              Nasleduje All Saints' (alebo All Hallows') Day  - Deň všetkých svätých 1. novembra, a končí sa sviatkom All Souls'Day u nás “Dušičiek” teda Pamiatkou zosnulých. Tento deň je aj symbolom sviatkov na Slovensku: tichým zapálením sviečky na hrobe príbuzných a uctením si ich pamiaty.

              V tematickom vyučovaní o jesenných sviatkoch sa žiaci mohli dozvedieť viac. Nielen na hodinách angličtiny, prvouky či vlastivedy ale aj overiť si poznatky na kvízovej hodine informatiky.
              Po jesenných prázdninách deti čaká vyhodnotenie jesenno-hallowenskej výzdoby no hlavne “zber jesennej úrody”  čiže štvrťročná klasifikácia. Držme im palce alebo nech pri nich stoja všetci svätí. 🙂

              Mgr. M. Práznovská

          • Halloweenské vyučovanie v maskách
            • Halloweenské vyučovanie v maskách

            •  

              Na posledný piatok pred prázdninami si pre nás žiacky parlament vymyslel tematický deň- vyučovanie v maskách. Po škole sa to hemžilo rozprávkovými postavami, strašidlami a inými, viac či menej strašidelnými postavičkami. 
              Najviac motivovaní žiaci boli v triedach 1.B,1.C, 2.A, 3.C, 4.A a 4.B na prvom stupni, a 5.A, 5.B. 6.A a 7.C. na druhom stupni, ktorí za svoju snahu dostali sladkú odmenu. 
              PaedDr. Jana Čelárová
               

          • Školské kolo - Olympiáda zo SJL
            • Školské kolo - Olympiáda zo SJL

            •  

              Dňa 17.10. 2023 sa vybraní žiaci 8. a 9. ročníka zapojili do školského kola Olympiády zo SJL.  Súťaž prebiehala online formou a organizovala ho Slovenská komisia Olympiády zo SJL a Slovenský inštitút IUVENTA. Zúčastnilo sa ho 14 žiakov, ktorí vypĺňali online test pozostávajúci z otázok zo slovenskej gramatiky a literatúry. Žiaci boli veľmi disciplinovaní a plne sa sústredili na vypracovanie otázok. Po týždni nám prišli výsledky a úspešným riešiteľom sa stal Lukáš Kubíček z 9. C, ktorému srdečne gratulujeme.

              A. Boženíková

          • Vyučovanie so starými rodičmi.
            • Vyučovanie so starými rodičmi.

            •  

              Pri príležitosti Októbra – Mesiaca úcty k starším boli do našej školy pozvaní starí rodičia.

              Dňa 26.10. v triedach 1.A, 1.B, 1.C a 3.B  bolo vyučovanie trochu iné.  Počas vyučovania  sa starí rodičia žiakov týchto tried nakrátko vrátili do školských lavíc. Videli, čo všetko sa prváci už naučili, ako pracujú, ako riešia rôzne úlohy a akí sú šikovní. Spolu so svojimi vnúčatami riešili  dané úlohy, radili, pomáhali im.

              Tretiaci sa na hodine čítania popýšili našou knižnicou. Starí rodičia sa presvedčili, že aj hodina čítania môže byť zaujímavá.

              Všetci starí rodičia boli za aktivitu  odmenení diplomom a darčekom, ktorí žiaci sami vyrobili. Z našej školy odchádzali určite  spokojní . Veríme, že sa tešia na naše ďalšie spoločné zážitky.

               

                                                                                                                                              Mgr. I. Urbanová

          • E-testovanie jeseň 2023
            • E-testovanie jeseň 2023

            • E-testovanie jeseň 2023

              Mesiac október bol mesiacom nielen rôznych exkurzií, divadelných predstavení či halloweenských aktivít, ale aj overovaním si svojich vedomostí z rôznych predmetov. Ako je u nás zvykom, aj tento rok sme sa zapojili do elektronického testovania žiakov ZŠ. Počas mesiaca október si šiestaci preverili svoje vedomosti zo SJL a MAT, deviataci z MAT a ôsmaci z ANJ a SJL. Testovanie prebiehalo v PC učebni pod dohľadom učiteľa. Po spustení testu mali žiaci 40 minút na vypracovanie jednotlivých úloh.  Po uplynutí časového limitu žiaci dostali hneď spätnú väzbu v podobe % výsledku svojej práce. Počas celého testovania boli žiaci veľmi disciplinovaní, počúvali pokyny učiteľa a snažili sa testovacie úlohy vypracovať čo najlepšie. Mnohým sa darilo veľmi dobre, čo sa odzrkadlilo aj na vyšších percentách, z čoho sa samozrejme tešili. Ako sme obstáli medzi všetkými zapojenými školami sa dozvieme koncom novembra.     

              A. Boženíková, S. Kubíčková, M. Klembarová, L. Ostrížová

          • Hovorme o jedle
            • Hovorme o jedle

            •  

              V týždni 16. – 20. 10. sa celá škola zapojila do akcie Hovorme o jedle.  Tento týždeň sme začali triednymi spoločnými raňajkami, ďalej mali žiaci rôzne aktivity počas projektového vyučovania, ktoré boli zamerané na zdravú výživu a jej dôležitosť pre naše zdravie. Rovnako sa venovali tejto téme aj v ŠKD.  Školská jedáleň sa takisto zapojila. Mali sme obedy obohatené o ovocie, zeleninu, či mliečne výrobky. V jeden deň sme mali možnosť si ozdobiť svoje jedlo chutnými bylinkami podľa vlastného výberu. Žiaci absolvovali exkurziu v pekárni, návštevu Mestského múzea, kde je výstava k 70. výročiu založenia Pečivární Sereď. Žiaci z 1. stupňa sa zapojili do súťažno - vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle. Žiaci 2. stupňa zasa do súťaže výtvarnej (Chutné maľovanie), literárnej (Neplytvám potravinami) a fotografickej (Očami gurmána). Viac toho, čo sme za celý týždeň prežili, môžete vidieť na fotografiách 😊  

              Mgr. L. Vargová Droppová

          • Lampiónový sprievod
            • Lampiónový sprievod

            • ,,Budem kráčať so svojím lampiónom a jeho svetlo so mnou.

              Ako na nebi svietia hviezdy, budeme tu na Zemi svietiť my.

              Ponesiem svetlo, zaženieme tmu.´´

              Svetielkujúcimi lampiónmi sme v utorok podvečer rozžiarili tmu aj my. Základná škola Jana Amosa Komenského v spolupráci s mestom Sereď usporiadala 24.10.2023 tradičný Lampiónový sprievod. V príjemnej atmosfére jesenného večera sa stretli deti a dospelí, ktorých tváričky žiarili v odraze pestrofarebných lampiónov. Zraz bol pri Základnej škole J.A.Komenského, odkiaľ naše kroky viedli ulicami Dolnomajerská, M.R.Štefánika, Námestie slobody a ulica Parková, na ktorých nás čakalo mnoho nedočkavých detičiek  spolu s rodičmi či rodinnými priateľmi. Jesenný podvečer rozjasnili deti v maskách a kostýmoch rôzneho druhu, ktoré sa do dlhého sprievodu rozžiareným mestom cestou pridali. Naše kroky sme ukončili v Mestskom amfiteátri kde sme sledovali zaujímavý program. Zabavili sme sa spolu s DJ-om, napäto sme sledovali ohňovú a svetelnú show, menší i väčší sa vyjašili a zatancovali si v bublinkách. V stánkoch nám s úsmevom žiaci zo školského parlamentu ponúkali teplý čaj a voňavé medovníčky.  Blikot lampiónov zhasol a jasot detí stíchol až vo večerných hodinách, keď sa aj poslední návštevníci pobrali s úsmevom domov.

              ,,A keď žiara svetla zoslabne,

              Každý sa vydá svojou cestou.

              Ale ešte nás dovedie domov

              a bude dlho hriať spomienkou na tento večer.´´

                                                             

                                                                 Vych. Lenka Stejskalová DiS.

          • #CodeWeek
            • #CodeWeek

            • Európsky týždeň programovania je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Naučiť sa programovať znamená získať výhody v digitálnom svete, mať možnosť prevziať nad ním kontrolu, zmeniť ho alebo dokonca zlepšiť. Týždeň programovania umožňuje pochopiť prítomnosť a meniť budúcnosť. Aj na našej škole sme usporiadali programátorske aktivity v rámci tohto podujatia. Žiaci si vyskúšali rôzne druhy programovania, prispôsobené ich veku. Tí menší začínali s offline programovaním, pracovali s BlueBot - Emou a svoje príkazy realizovali aj pomocou Emila. Starší žiaci si vyskúšali Baltíka, Imagine, prácu s Micro:bitom a Scratch. Veríme, že sa žiakom toto podujatie páčilo, pretože aj vďaka nemu získali praktické zručnosti a urobili prvý krok k zvládnutiu digitálnych technológií.

              Mgr. S. Kubíčková, Mgr. Ľ. Holičková, Mgr. M. Macsali Mičeková

          • Anglický muzikál pre školského diváka
            • Anglický muzikál pre školského diváka

            •  

              bol 17. októbra príjemnou zmenou školskej rutiny štvrtákov a piatakov. Angličtina sa nevyučovala - angličtina sa stala  diváckym zážitkom plným pohody a zábavy.
              Predstavenie  “Dick Whittington and his cat” naplnilo spievaným anglickým príbehom miestny kultúrny dom. Piatacku tému Veľkomestá, mestá a miesta muzikál výborne rozšíril opismi stredovekého Londýna a reálnu postavu lorda Whittingtona predstavil deťom cez príbeh chudobného chlapca a jeho mačky. Obaja počas dobrodružného hľadania nakoniec nájdu svoje šťastie a záverečnou piesňou oslávia v starom Londýne svoj happyend.
              Naši mladí diváci ocenili herecké i spevácke výkony vďaka slovensky komentovaným scénickým prechodom. Ich pozornosť a porozumenie bolo udržiavané po celú dobu a piesňové refrény, parafrázovanie a opakovanie pomohli s fixáciou slovnej zásoby. Najviac nás ale teší predstava kultivovaného, medzinárodného diváka, ktorým by sa žiaci v budúcnosti mohli stať.

              Mgr. M. Práznovská

    • Kontakty

      • Základná škola Jana Amosa Komenského v Seredi
      • 031 6270151 alebo 031 6270140
      • Komenského 1227/8, 926 01 Sereď 926 01 Sereď Slovakia
      • IČO: 37836706
      • DIČ: 2021618654
      • Dohľad nad ochranou osobných údajov ( v zmysle § 44 zákona č. 18/2018 Z.z a NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2016/679 )vykonáva v našej spoločnosti ZODPOVEDNÁ OSOBA : p. Bc. Katarína PAVLOVÁ (zo@eurotrading.sk), na ktorú sa môže obrátiť každá dotknutá osoba, ktorej osobné údaje sú spracúvané v našej spoločnosti.
      • PaedDr. Paulína Krivosudská, riaditeľka školy +421 911 332 178, riaditelka@zskomsered.sk
      • Mgr. Karin Ščasná, zástupkyňa pre 1.stupeň +421 904 965 846 zastupkyna1.st@zskomsered.sk
      • Mgr. Michaela Takáčová, zástupkyňa pre 2.stupeň + 911 332 191 zastupkyna2.st@zskomsered.sk
      • Antónia Míková, vedúca školskej jedálne +421 910 332 191 veduca.kuchyne@zskomsered.sk
      • Brigita Halasi, vedúca prevádzkového úseku referentka@zskomsered.sk
      • Ing. Miriam Belková, vedúca ekonomického úseku: ekonomka@zskomsered.sk, Eva Vidová, ekonómka: ekonomka2@zskomsered.sk Mgr. Andrea Zemková, mzdová účtovníčka: pam@zskomsered.sk
      • webmaster: veronika.kosova@zskomsered.sk
    • Prihlásenie

  • CP